czwartek, 23 czerwca 2016

Lody bananowe!

! Zachęcam do komentowania !

Dzisiejszy post będzie krótki, prosty i na temat. Otóż z okazji Dnia Ojca postanowiłam przygotować dla Taty jakiś specjalny deser, który byłby równocześnie czymś zdrowym.
W pierwszej kolejności wybrałam dojrzałego banana, czyli ze skórką w panterkę. Taki owoc jest miększy, słodszy i dla większości ludzi - smaczniejszy. 
Następnie dodałam trochę jogurtu naturalnego, najlepiej niezbyt gęstego, ponieważ chodzi nam o zrobienie takiej rzadszej kaszki. Po rozgnieceniu banana i zmieszaniu go z jogurtem, dodałam płatki amarantusowe oraz amarantus ekspandowany

Kolejnym dodatkiem były orzechy włoskie, które zmiażdżyłam na malutkie kawałeczki i wrzuciłam do masy. Nie zrobiłam z nich papki, ponieważ chciałam, żeby były wyraźnie wyczuwalne. Ostatnim produktem, jakiego użyłam był sezam czarny, o którym pisałam tutaj.
Jak łatwo się domyślić, naszym ostatnim krokiem, jest przelanie masy do jakiejś formy i włożenie jej do zamrażarki na kilka godzin.
Ja użyłam plastikowego kubeczka po jogurcie.
Wydaje mi się, że Tacie spodobał się mój prezent. Wyglądało na to, że zajadał go ze smakiem. Myślę, że takie własnoręcznie robione drobnostki są najlepsze, ponieważ pokazują, że nam zależy.

-----------------------------------------------------------------

Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do wymyślenia swoich własnych lodów. Można stworzyć tak wiele smaków, że nie ma na co czekać. Bierzcie się do roboty!
Mimi

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :D Osobiście wolę banany, które są jeszcze lekko zielone, ale do lodów chyba nie byłyby aż tak dobre, bo nie są tak miękkie jak te dojrzałe. Płatki amarantusowe są niezbędne do nadania odpowiedniej konsystencji, czy to tylko smakowy dodatek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam sporo osób, które wolą takie niezbyt dojrzałe banany. Tylko z nimi nie przesadzajcie, bo nie są wtedy takie zdrowe :P.
      Co do płatków, nie są konieczne. Można wybrać każde inne, albo nie dawać ich wcale :).
      Pozdrawiam!

      Usuń