czwartek, 14 kwietnia 2016

Dwa przepisy na prosty i smaczny obiad!

! Pomysły zaczerpnęłam z głowy, 
nie korzystałam z żadnych stron lub książek !

W pierwszej kolejności chciałabym przeprosić za tak długą nieobecność. Zdaję sobie sprawę, że post powinien, jak zwykle, pojawić się w weekend, jednak przez nadmiar obowiązków, nie byłam w stanie nic dla Was napisać. Na szczęście wreszcie znalazłam wolną chwilę i obiecuję, że w sobotę lub niedzielę kolejna notka znajdzie się na blogu :). 
A teraz przejdźmy do rzeczy... Dzisiaj mam dla Was dwa proste sposoby na smaczny i szybki obiad. Nie będę podawała konkretnej ilości produktów, ponieważ każdy z nas je tyle, ile potrzebuje.


1. Faszerowana sałata!


Co nam jest potrzebne?
Sałata (najlepiej, aby miała w miarę duże liście), awokado, fasola adzuki (może być oczywiście inna, według uznania), sos grzybowy z pieczarkami, ugotowane jajko, sery np. mozzarella, żółty.

Jak przygotować?
Awokado "wygrzebujemy" łyżeczką i przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, sos grzybowy z pieczarkami oraz jajko. Mieszamy, robimy z tego farsz.

Następnie odrywamy dwa liście sałaty i przekładamy do nich naszą mieszankę tak, aby dało się "domknąć" kuleczki. Na górę układamy plasterki serów. 

Pozostało już tylko podgrzać obiad np. w piekarniku tak, aby sery się rozpuściły.


2. Miszmasz na patelni!


Co nam jest potrzebne?
Awokado, fasola jaś, czosnek, surowe jajko, szczypiorek, oliwa z oliwek, jarmuż.

Jak przygotować?
Wyciągamy wnętrze awokado i przekładamy do miski. Następnie dodajemy ugotowany na parze jarmuż i mieszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i czosnek. Po chwili wbijamy jajko i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy według uznania (ja lubię, kiedy żółtko jest jeszcze płynne). Na samym końcu wrzucamy na patelnię ugotowaną fasolę i mieszankę jarmużu z awokado, tak aby dobrze się wszystko podgrzało.

Bonusowo dodaję zdjęcia mojego obiadu z siostrą, na który udałyśmy się do restauracji Greenway :).
Kotlety jajeczne z surówką oraz sosem śmietankowym

Pierożki aromatyczne z farszem z cukinii, pieczarek, 
cebulki z sosem śmietankowo-rozmarynowym


Jeśli ktoś byłby zainteresowany podsyłam link do tej restauracji. 
Na mnie zrobiła dobre wrażenie.

-----------------------------------------------------------------

Tyle na dzisiaj, mam nadzieję, że post się przyda. Życzę smacznego!
Mimi

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe przepisy, muszę je koniecznie wypróbować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń