! Pomysły zaczerpnęłam z głowy,
nie korzystałam z żadnych stron lub książek !
nie korzystałam z żadnych stron lub książek !
W pierwszej kolejności chciałabym przeprosić za tak długą nieobecność. Zdaję sobie sprawę, że post powinien, jak zwykle, pojawić się w weekend, jednak przez nadmiar obowiązków, nie byłam w stanie nic dla Was napisać. Na szczęście wreszcie znalazłam wolną chwilę i obiecuję, że w sobotę lub niedzielę kolejna notka znajdzie się na blogu :).
A teraz przejdźmy do rzeczy... Dzisiaj mam dla Was dwa proste sposoby na smaczny i szybki obiad. Nie będę podawała konkretnej ilości produktów, ponieważ każdy z nas je tyle, ile potrzebuje.
1. Faszerowana sałata!
Co nam jest potrzebne?
Sałata (najlepiej, aby miała w miarę duże liście), awokado, fasola adzuki (może być oczywiście inna, według uznania), sos grzybowy z pieczarkami, ugotowane jajko, sery np. mozzarella, żółty.
Sałata (najlepiej, aby miała w miarę duże liście), awokado, fasola adzuki (może być oczywiście inna, według uznania), sos grzybowy z pieczarkami, ugotowane jajko, sery np. mozzarella, żółty.
Awokado "wygrzebujemy" łyżeczką i przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, sos grzybowy z pieczarkami oraz jajko. Mieszamy, robimy z tego farsz.
Następnie odrywamy dwa liście sałaty i przekładamy do nich naszą mieszankę tak, aby dało się "domknąć" kuleczki. Na górę układamy plasterki serów.
Pozostało już tylko podgrzać obiad np. w piekarniku tak, aby sery się rozpuściły.
2. Miszmasz na patelni!
Co nam jest potrzebne?
Awokado, fasola jaś, czosnek, surowe jajko, szczypiorek, oliwa z oliwek, jarmuż.
Awokado, fasola jaś, czosnek, surowe jajko, szczypiorek, oliwa z oliwek, jarmuż.
Jak przygotować?
Wyciągamy wnętrze awokado i przekładamy do miski. Następnie dodajemy ugotowany na parze jarmuż i mieszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i czosnek. Po chwili wbijamy jajko i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy według uznania (ja lubię, kiedy żółtko jest jeszcze płynne). Na samym końcu wrzucamy na patelnię ugotowaną fasolę i mieszankę jarmużu z awokado, tak aby dobrze się wszystko podgrzało.
Bonusowo dodaję zdjęcia mojego obiadu z siostrą, na który udałyśmy się do restauracji Greenway :).
Kotlety jajeczne z surówką oraz sosem śmietankowym
Pierożki aromatyczne z farszem z cukinii, pieczarek,
cebulki z sosem śmietankowo-rozmarynowym
Jeśli ktoś byłby zainteresowany podsyłam link do tej restauracji.
Na mnie zrobiła dobre wrażenie.
-----------------------------------------------------------------
Tyle na dzisiaj, mam nadzieję, że post się przyda. Życzę smacznego!
Mimi
Bardzo ciekawe przepisy, muszę je koniecznie wypróbować! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa.
UsuńRównież pozdrawiam!